5 gode råd: Vælg den rigtige uddannelse

Når du som ung skal træde ind i et nyt kapitel af livet, følger en del voksenting med. Det kan være lejeforhold i din bolig, som du kan få brug for en advokats hjælp til, det kan være økonomien, der driller, eller noget helt tredje. Der er meget at forholde sig til, og en af de vanskeligere på tærsklen til voksenlivet er spørgsmålet om uddannelse. Det kan være uhyre svært at tage stilling til, og derfor får du her 5 gode råd til, hvordan du bedst vælger den rigtige uddannelse for dig.

Slå koldt vand i blodet

Når valget om uddannelse skal træffes, hiver mange unge sig desperat i håret i ren frustration over, at de ikke kan vælge. Men slå først og fremmest koldt vand i blodet og træk vejret dybt ned i maven. Gør du ikke det, lader du frygten for at vælge forkert styre dig.

Men faktisk skal du slet ikke være så bange for at vælge forkert. I dag er der et overdrevet fokus på at undgå at vælge forkert uddannelse. Og hvad så hvis du vælger forkert uddannelse i første omgang? Det er ikke verdens undergang, og du kan endda lære en masse om dig selv i processen. Prøv derfor at se positivt på dit valg – også muligheden for at vælge forkert.

Gå efter styrke og interesse

Selvom du forsøger at tænke positivt, selv hvis du ender med at vælge en forkert uddannelse, er det naturligvis dit ønske at vælge rigtigt i første hug. Kig derfor på, hvad dine styrker er, og hvad du rent faktisk interesserer dig for. Det skal være de bærende grunde til at vælge uddannelsen.

Det er oftest sådan, at vi som mennesker bliver gladere, hvis vi har at gøre med noget, vi er gode til. Det gælder også for din uddannelse. I det lange løb vil du få allermest succes og glæde på dit studie, hvis du læser noget, som du både er god til og interesserer dig for. Det skal være dit udgangspunkt, fremfor hvad arbejdsmarkedet efterspørger. Men du skal naturligvis også være realistisk i dit valg.

Tag din personlighed med på råd

Det er ikke nok at tænke på, hvad dine interesser er, når du skal vælge uddannelse. Du skal også tage et grundigt kig på din personlighed. Måske interesserer du dig for mennesker, men er ikke den udadvendte og sociale type. Og så er det måske ikke den allerbedste idé at læse til læge eller sygeplejerske. Du skal altså sammenholde dine interesser og personlighed for at se, om du kan se dig selv i det job, som uddannelsen leder hen mod.

Du skal samtidig også se på din personlighed, når det kommer til uddannelsestypen. Er du et yderst struktureret menneske, kan det eksempelvis være svært for dig at gå på en uddannelse, hvor strukturen er løs. Har du derimod brug for friere rammer, kan et studie med mindre undervisning og meget selvstudie vise sig at passe dig godt.

Lav feltarbejde

Ét er at sidde foran computeren og læse om de forskellige uddannelser, noget helt andet er rent faktisk at gå der. Derfor er det enormt vigtigt, at du tager ud på uddannelsesinstitutioner og mærker efter. Prøv at sidde med til en forelæsning på de uddannelser, som du umiddelbart er interesseret i, og se om du kan identificere dig med både de andre studerende og undervisningen.

Gennem besøgene hos de forskellige uddannelser finder du måske også ud af, at du faktisk interesserer dig mere for noget andet, end du umiddelbart troede. Og på baggrund af dine erfaringer har du et dybere grundlag at træffe din beslutning om uddannelsesvalg ud fra.

Mærk efter i maven

Når du har undersøgt de forskellige muligheder, er det allervigtigste, at du mærker grundigt efter i maven. Hvad fortæller din mavefornemmelse dig? Den fortæller dig som regel, hvad der er det rigtige for dig.

Men har du slet ingen mavefornemmelse, og står du og vakler mellem to uddannelser, er det vigtigt at huske på, at der godt kan være flere uddannelser, der er rigtig for netop dig.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *