tømrer

Sådan bliver du tømrer

Som udlært tømrer kommer du til at arbejde mange timer i den friske luft. Du skal kunne lidt at arbejde i højden, når det gælder opgaver i forbindelse med såvel nybyggeri som renovering. Det kan f.eks. være opbygning af træhuse eller renovering af tagkonstruktioner.

Går du med drømme om at arbejde med træ, og har du et godt håndelag, kan tømrerfaget være den helt rette profession for dig.

Uddannelsesforløb mellem teori og praksis

Tømreruddannelsen er et todelt forløb, hvor du både arbejder i praksis samt får undervisning om metoder og teknik på en skole. Du lærer om både tilbygninger, ombygninger og nybygninger.

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb. Du afslutter din uddannelse med en svendeprøve.

I løbet af din uddannelsestid lærer du om teknik, metoder og materialer. Det er viden, som klæder dig på til at varetage vigtige opgaver i samfundet. Det kan være i forbindelse med offentligt eller kommunalt byggeri, eller det kan være i forbindelse med opgaver hos private.

Uddannelsen varierer mellem hhv. teori og praksis. Du kommer med jævne mellemrum i virksomhedspraktik, hvor du får anledning til at tage de redskaber og den viden i brug, som du får på din skole. Du bliver tilknyttet en mester, som sørger for at lære dig op i viden, teknik og konstruktion af træhuse.

Uddannelsesforløbet strækker sig over 3 år og 6-10 måneder (afhængig af dine forudsætninger for at starte op).

Hvor er der brug for tømrere?

En udlært tømrer er kompetent til at varetage opgaver med træ som primært materiale på såvel bolig som erhvervsbyggeri.

Du kan blive ansat i et firma, som varetager enten offentlige eller private opgaver i forbindelse med bygninger.

Træhuse er umulige at opføre uden dygtige og kompetente tømrer, som har kendskab til metoder og teknik. Under din tømreruddannelse får du også undervisning i og erfaring med maskiner og værktøj. Denne erfaring er der brug for i forbindelse med opbygning af de grove dele på nybygninger og tilbygninger.

Når der tegnes arkitekttegnede træhuse, vil der ofte være brug for særlige løsninger, som kræver særlige tømrerevner.

Som tømrer får du i uddannelsesforløbet en helt særlig og unik viden om konstruktion og udførsel af boligelementer såsom kviste, trapper, vinduer, gulv og døre. Det er viden, som der er brug for til alle boligtyper.

Hvordan kan jeg arbejde som tømrer?

Dit uddannelsesforløb kan starte på 2 måder. Du kan starte på skolen, eller du kan starte i praksis ved at blive taget ind i et tømrerfirma som elev. Du og din arbejdsgiver underskriver en kontrakt, som er bindende for din ansættelse og dit uddannelsesforløb.

Uanset om du er kommet i gang med uddannelsen via praksis eller skole, får du mange jobmuligheder med et svendebrev i hånden.

Du kan blive ansat i et tømrerfirma enten i Danmark eller i udlandet. Du kan også vælge at gå den selvstændige vej med eget tømrerfirma. Her kan du arbejde med mange forskellige samarbejdspartnere, som har brug for kompetente fagfolk, som kender alt til træhuse og de mange dele i træ, som bygninger og boliger består af.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *